2011. április 13., szerda

Mire jó? - A cékla

A következő recept egy céklás ételé, így nézzük mire is jó. Azt régóta tudom hogy rengeteg folsavat tartalmaz, de mi mást még.

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található rengeteg ásványi anyagnak és vitaminnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológia táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül még gazdag kalciumban, foszforban és vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B-, és C- vitaminokban. A nép gyógyászat a céklát kiváló vérképzőnek tartja. Habár nem tartalmaz több vasat, mint más növények, a szervezet mégis jobban be tudja építeni a céklában lévő nyomelemeket. Sárgarépalével keverve, jó májtisztító, és segít lebontani a májban lévő zsiradékot. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, mert leve folsavat tartalmaz, ami a magzat fejlődéséhez különösen fontos. A céklából készült ital segít legyőzni a náthát, és az influenzát. Tisztítókúrát is tarthatunk vele, fogyasztásával a savtúltengés okozta panaszok enyhülni fognak. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a bélrendszerben, így csökkenti az ebből eredő betegségek kockázatát  meggyorsítja a méreg és salakanyagok távozását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlott. Orvosi kísérletekkel bizonyított, hogy tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van.

Nincsenek megjegyzések:

Share It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...